Nagerecht

Nagerecht

Oriotaart (20 cm doorsnede)

Ingredienten:

  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram boter
  • 4 theelepels melk
  • 300 gram suiker
  • 3 grote eieren
  • 50 gram cacaopoeder
  • 6 theelepels gekookt water
  • 8 Oreo-koekjes in stukjes gesneden
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • 400 gram mascarpone
  • 400 gram slagroom
  • 3 zakjes klopfix van dr. Oetker
  • 1 theelepel vanille essence
  • 4 oreo-koekjes naar eigen smaak
  • 3-4 eetlepels suiker

Voor de versiering:

  • 6-7 Oreokoekjes gemalen
  • 6-8 halve Oreo-koekjes voor rondom de taart

Bereiding:

  • De chocoladetaart bestaat uit twee lagen die allebei apart gebakken worden. Het recept is heel eenvoudig. Je kunt alle ingrediënten gewoon met een pollepel door elkaar roeren, maar je kunt  natuurlijk ook een mixer of keukenmachine gebruiken. Het is dan wel belangrijk dat je het beslag op een lage stand en kort mixt.
  • Verwarm de oven voorop 180 graden. Bekleed je bakvorm of bedek het met bakpapier.
  • Mix het cacaopoeder en het 6 theelepels gekookt water door elkaar in een grote kom tot het een pasta is. Nu mogen alle andere ingrediënten van de cake erbij,  behalve in stukjes gesneden oreo’s. Meng dit kort tot het een egaal geheel is.
  • De cake wordt in tweeën gebakken. Het is natuurlijk handig als je 2 vormen hebt, dan kun je het in één keer bakken. Giet de helft van het beslag in de springvorm van 20 cm. Iedere bakhelft krijgt 4 in stukjes gesneden Oreo’s mee in het beslag. Bak de cakes in 25-30 minuten tot het gaar is. Ik controleer dit altijd met een satéstokje. Als er nog wat deeg aan het stokje blijft hangen, dan gaat de cake nog enkele minuten terug in de oven.
  • Laat de cake zo’n 10 minuten rusten voor je het uit de vorm haalt. Nu kan eventueel deel twee gebakken worden.
  • Een Oreo-koekje is plat. Daarom sneed ik de bollingen van de bovenkant van beide taarthelften af. Deze verdwenen al snel in de kindermagen bij de thee uit school.
  • Laat de twee taarthelften goed afkoelen voordat de vulling erin gaat.
  • De vulling: slagroom met mascarpone. Fris en romig. Met deze basis kun je echt alle kanten op door er lekker vers fruit in te verwerken, lemoncurd, koffie-kaluahsiroop of wat jou lekker lijkt!
  • Mix de slagroom met 3-4 eetlepels suiker stijf naar eigen smaak en voeg hier de vanille essence en 3 zakjes Klopfix bij om de vulling lekker stevig te krijgen. Hoe hoger het vetgehalte in de slagroom, hoe steviger je slagroom zult zijn. Klop de mascarpone ook kort even wat luchtiger en meng dit door de slagroom.
  • Verdeel de vulling in tweeën. Alleen in het deel dat je straks tussen de taarthelften smeert krijgt Oreo-koekjes. De vulling wordt wat hobbelig en dat leek me rondom de taart minder mooi. Doe in het deel van de taartvulling opnieuw 4 in stukjes gesneden Oreo-koekjes. Vul de twee taartdelen met de vulling.
  • Met de mascarpone/slagroomvulling besmeer je de bovenkant en de zijkant van de taart. De zijkant van de taart wordt versierd met halve Oreo’s. Oreo’s laten zich door de midden snijden als je een vrij groot mes op de witte vulling zet en voorzichtig de twee koekjes uit elkaar snijdt.
  • Alles wat wit is wordt nu bekleed met gemalen Oreo’s. Maal hiervoor 6-7 oreo fijn in de keukenmachine. Heb je geen keukenmachine, dan zou ik met een deegroller de koekjes zo fijn mogelijk rollen/slaan en wat er over is met de staafmixer alsnog iets fijner proberen te krijgen.
  • Bekleed voorzichtig de taart met het Oreo-koekjespoeder.
  • Bewaar de taart in de koelkast. De slagroom en mascarpone zijn buiten de koeling beperkt houdbaar.
  • Probeer daar maar eens van af te blijven. Een chocoladetaart met mijn favoriete vulling én oreo’s!

Geniet en eet smakelijk.